Saturday, December 27, 2008

Blueberry Cheese Cake

Semalam, sedang kusyuk aku tengok game bola EPL, aku dikejutkan oleh suara bini ku dan adik-adik ipar ku..di tangan bini ku memegang sebiji kek dengan lilin..

"Happy Birthday to you Dear"

Hari ini tepat aku berusia 28 tahun. Muda lagi aku rupanya...hehehe..lagi 2 tahun baru aku cecah 30..

Kek yang dipegang oleh bini ku tu bukan calang-calang kek. Kek faveret aku rupanya. Blueberry Cheese Cake !! Bini aku suruh mak mertua aku tempah di Hotel ShangRi-La Tanjung Aru, tempat dia bekerja.

Cuma sejak bila nama aku tukar jadi Mohd ni?? Time kami tunang dulu pun, nama aku tukar jadi Mohd..hehe

Nway, Happy Birthday to me. But still I can't think of anything for my azam baru..

Friday, December 26, 2008

Klinik, Merry Christmas Dan Selamat Tahun Baru

Maafkan aku..walaupun sedang di rumah mertua di Kota Kinabalu, aku tidak dapat kemana-mana kerana si comel aku kena jangkitan virus (kata doktor laa). Dia berak-berak, muntah-muntah dan ada ketikanya panas badan. Ada juga terdetik di hati aku, mungkinkah ini "rotavirus" yang kini agak femes dikalangan kanak-kanak??

Jadi, ke hulu dan ke hilir lah aku mencari klinik pakar kanak-kanak di bumi Sabah ini. Akhirnya ada jugak laa terjumpa klinik yang dicari-cari.

"Klinik Dr. Kuan. Pakar Kanak-Kanak"
Doktor Kuan tersebut memang bagus. Dulu di PPUM, doktor di sana menjolok kerongkong anak aku samapai berdarah. Tapi hairan aku kali ini, anak aku langsung tidak menangis dan tidak membantah..dengan 4 jenis ubat dan layanan mesra Doktor Kuan tersebut, bayarannya cuma RM55. It was worth every cent. Aku puas hati

SELAMAT HARI NATAL

Semalam Hari Natal (Krismas). Sepatutnya aku wish semua kawan-kawan yang beragama Kristian lebih awal. Tapi disebabkan keluarga mertua aku pun menyambut Hari Krismas, aku terlalu occupied dengan tugas-tugas di rumah dan juga sibuk dengan karenah anak perempuan ku itew...

Tetapi semalam agak istimewa kerana aku dan bakal suami adik ipar aku yang memasak..aku masak ikan sweet n sour (4 ekor) manakala bakal suami adik ipar aku menghidangkan udang goreng butter dan sup ketam. Bini aku pula apabila melihat aku agak kepenatan, membantu masak sayur goreng..mertua aku pula pulang dengan membawa sate..wah..ini sudah perfect..

Ramai jugak laa yang datang kerumah, termasuk keluarga bakal suami adik ipar aku itu. Makanan yang dimasak pun ngam-ngam habis. It was a good day to celebrate. Walaupun aku tak menyambut Krismas, tapi membantu orang lain berasa gembira pada hari tersebut memberi seribu makna dalam kehidupan.

SELAMAT TAHUN BARU

Lagi 5 hari, 2008 akan bertukar menjadi 2009. Harapnya rezeki aku dan para pelawat blog ini akan lebih dimurahkan oleh Nya.

Azam tahun baru?? Err..baru aku perasan, aku tak pernah ada azam tahun baru...
Ada cadangan??

Friday, December 12, 2008

Disember ini

Nie adalah first post aku dalam bulan Disember, nampak gaya KPI aku untuk membuat 4 post sebulan mungkin tidak tercapai. November hanya sempat buat 3 aje..tapi jika dihitung dari jumlah keseluruhan, sudah melebihi dari yang dijangkakan..

Rasanya tidak sempat untuk aku updatekan blog ini memandangkan kerja yang berlambak di opis dan line internet mcm cipan di rumah. So, aku hanya akan memuatkan sedikit rumusan @ snippets mengenai perkara terkini yang berlaku. 

BANJIR, TANAH RUNTUH DAN AIDIL ADHA

Disember tahun nie dirasmikan dengan acara banjir di beberapa tempat yang memang tiap-tiap tahun merayakan acara banjir ini seperti Kelantan, Pahang dan Terengganu, negeri kelahiranku. Namun ketidaktentuan cuaca juuga menyebabkan hujan tidak berhenti-henti di Kuala Lumpur dan kawasan yang sewaktu dengannya.

Kebetulan pula, Disember tahun ini umat Islam menyambut Hari Raya AidilAdha  yang memang pada kami, orang Pantai Timur, tidak boleh tidak menyembelih lembu secara besar-besaran. Family aku dah menempah seekor lembu kepunyaan saudara mara kami untuk membuat akikah. Aku juga mengambil kesempatan untuk mengadakan akikah untuk anak aku dan termasuk ibunya juga kerana ibunya seorang mualaf. Jadi aku dah booking 2 bahagian siap-siap.

Kami memulakan perjalanan pulang pada 8 Disember pukul 10 pagi. Tidak aku sangka ada satu malapetaka menimpa di Bukit Antarabangsa iaitu tanah runtuh. Jadinya jalan sekitar Ampang menuju ke Gombak tersangatlah sesak. Pukul 12 tengahari baru lepas tol Gombak. 

Perjalanan lancar sehinggalah di Lebuhraya Jabor-KT, Jalan Bukit Besi telah ditutup kerana air dah naik 50cm katanya. So terpaksalah patah balik ikut jalan Paka (orang tenpatan panggil 'jalan pantai'). Untuk makluman, jalan menuju ke KT hanya ada dua..so bila satu dah kena tutup jadi yang lagi satu tuh akan sesak yang teramat. Kerana banjir, last-last aku sampai ke rumah jam 1.30 pagi!! 

Sampai-sampai aje kat umah, aku diberitahu lembu yang bakal dikorbankan itu telah melarikan diri dan masih belum dijumpai hingga sekarang. Zaman sekarang lembu pun bijak..

DEMAM

Bila dah musim hujan nie, banyaklah kes-kes demam yang berlaku samada tidak disengajakan atau tersengaja demam (untuk dapat mc). Yang tak bestnya pada aku, puteri kesayangan aku telah mendapat demam campak dan selepas pulih dari demam campak, terjangkit pulak 'sore throat' dari aku (sebab aku selalu cium dia). Kesiannya tengok, memang tak sampai ati. yang letihnya pulak, kami tak dapat tidur malam sebab dia menangis. Pernah kami bawak dia pegi klinik pukul 4 pagi sebab suhu badannya mencecah 40 Celcius.

Dua hari lepas tu, kami bawak pulak ke PPUM untuk pemeriksaan dari doktor hospital. Konon-kononnya hospital punya facilities lebih lengkap dari klinik. Doktor yang memeriksa pulak mungkin doktor pelatih kerana raut wajahnya tampak lebih muda dari umur aku. Sekali time dia nak check kerongkong anak aku, dia terlebih masuk spatula tu dalam mulut anak aku sehingga berdarah. Cuak gak aku...apa tidaknya, aku tengok dengan doktor tu pun cuak..hampir-hampir aku memberikan 'buah tangan' aku kepada doktor tersebut kerana kaki dan tangan aku sudah berasa ringan. 

Alhamdulillah takde apa-apa yang buruk berlaku kepada anak aku lepas tu. 

2-3 

Tatkala aku masih di kampung dan kebetulannya semua ahli keluarga berkumpul, ada pulak perlawanan Malaysia menentang Vietnam dalam Kejohanan AFF  ( ala dulu-dulu orang panggil Piala Tiger). So, kami (kaum lelaki sahaja) berkumpul depan TV nak tengok game nih. Konon-kononnya semangan nak sokong negara laa nie..

Sepanjang perlawanan, kami tak abih-abih menyumpah..barisan pertahanan, tengah dan jentera serangan main dengan baik walaupun masih kelihatan agak tumpul. Tapi yang paling buat kami marah adalah kebodohan goal keeper Malaysia bak Pak Pandir di atas padang.  Aku tak nak komen banyak laa..nanti banyak plak dosa aku.. 

Pada yang tengok game tuh, aku rasa korang pun menyumpah sama. 

Monday, November 24, 2008

Dara yang sentiasa DARA

Post ni khas untuk kaum ibu sahaja..Petua dari Dr. Fatimah Az-Zahra

Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah. 

("Abqaro" ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan) Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam. 

Caranya : 

Lepas solat Isya', ambil air segelas, baca Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi
sekali
dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali.
Tiup dalam air dan minum. Niat dlm hati utk menjaga kecantikan diri & utk kebahagiaan
rumahtangga. 

Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:

(56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan
ciptaan istimewa,

56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara
(yang tidak pernah disentuh),

(56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,

(56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.

Semoga perkahwinan tuan-tuan dan puan-puan berkekalan hingga ke akhir hayat. Yang masih belum kawin, toksahlaa nak cuba-cuba dulu..kena sebat sat lagi baru tau!!


Wednesday, November 19, 2008

Selingan Minggu Ini


LOGO BARU KEMENTERIAN SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI

Hari ini Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) telah menggunapakai logo baru bagi menggantikan lago lama yang berupa jata negara yang mempunyai perkataan MOSTI di bawahnya. 

Mengikut sumber dalaman rasional di sebalik logo tersebut adalah seperti berikut: : 

Menggambarkan pergerakan molekul yang melambangkan eksplorasi dan  penyelidikan berterusan dalam bidang sains, teknologi dan inovasi. 

Bulatan melambangkan teknologi sains angkasa sebagai bidang yang akan terus diterokai.




METRO AHAD

Jika anda perasan, cuba cari di manakah saya? 

Friday, November 14, 2008

1000, 8000 dan Gigi

1000

It been a while now. I was too damn busy to update or to jot something here. But to my suprise, the count has passed a 1000 visitors. Thank you...

8000

RM8000/jam..memang lumayan..patutnya aku ubah profesyen aku jadi Angkasawan..dengar ceritanya pendapatan tahunan pun mencecah RM1.2 juta setahun. Cuma yang sedihnya bagi seseorang yang menjadi selebriti dengan menggunakan duit rakyat, mendapat tittle Dato' daripadanya, dan yang paling penting masih di dalam kontrak dengan pihak Agensi Kerajaan yang mengangkatnya ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa, sikap mengutamakan kepentingan peribadi bertopengkan pendidikan kanak-kanak adalah satu perbuatan yang keji.

Gigi


Adek Mek aku dah tumbuh sebatang gigi. Imej tak berapa terang sebab guna henpon yang dah tak berapa baru. Sekarang nih asalkan ada benda depan mata, semua nak sumbat dalam mulut.
Tapi, hari ni demam pulak si 'debek' aku nih. Nak boleh merangkak kot sebab orang tua-tua kata kalau budak demam sikit-sikit nih, nak dapat skill baru laa tu..

'debek' (bahasa terengganu) - montel

Friday, October 31, 2008

Larangan Merokok di Kaki Lima


Pagi tadi semasa memandu menghala ke tempat kerja, sempat jugak aku layan radio yang kini 'No. 1' di Malaysia. Topik hari ini adalah " larangan merokok di kaki lima, apakah pendapat anda".

Rupa-rupanya ini adalah arahan kerajaan yang terkini dan berkuat kuasa hari ini!!

Ramai juga yang menelefon memberi pendapat peribadi masing-masing dan rata-rata bersetuju dengan arahan tersebut.

Aku jugak bersetuju dengan arahan kerajaan tersebut walaupun aku tergolong dalam kategori perokok tegar. Aku merasakan apabila merokok di kawasan terbuka, perokok-perokok ini akan membahayakan kesihatan orang lain terutama kanak-kanak dibawah 3 tahun. Puntung rokok yang bersepah juga mencemarkan kebersihan kawasan persekitaran.

Namun, perokok adalah antara penyumbang terbesar kepada pendapatan negara melalui cukai rokok. Setiap tahun cukai ini semakin meningkat dan tidak pernah berkurang. Secara puratanya, setiap sekotak rokok, kerajaan mengenakan cukai tidak kurang dari RM4.00 dan Malaysia mempunyai lebih 2 juta perokok tegar. Boleh dikatakan setiap hari, kerajaan mengutip kira-kira RM 8 juta, sebulan RM 240 juta dan RM 3 billion dalam masa setahun.

Alangkah baiknya jika kerajaan lebih menghargai golongon perokok dengan mengadakan 'smoking corner', ruangan merokok, bilik merokok dan sebagainya bersempena dengan arahan terbaru mereka. Beberapa pusat hiburan keluarga seperti pusat bowling ada menyediakan ruangan merokok, tetapi keadaannya amat menyedihkan. Dengan ruangan yang sempit dan 'peminat' yang ramai..lu pikir laa sendiri keadaannya..bini aku kata macam 'lubang kubur'..

Jadi, apa salahnya jika dapat disediakan ruangan merokok yang lebih selesa dengan set sofa, vending machine (isap rokok nie cepat haus), dan sistem pengudaraan yang lebih sistematik supaya perokok lebih tertarik untuk merokok di ruangan khas yang disediakan untuk mereka. Semestinya mereka akan lebih segan untuk merokok di tempat awam dan kebersihan negara juga lebih terjamin.

Apabila prasarana sudah lengkap, buatlah arahan tak boleh merokok di kaki enam tujuh lapan sekalipun, sudah tentu rakyat akan patuh..

Monday, October 27, 2008

Happy Deepavali

Buat semua penganut agama Hindu, SELAMAT HARI DIWALI!!

Hari ini cuti, so boleh lah nak update sikit dalam blog nie. Syawal pun dah nak berakhir. Hidup kembali seperti biasa..'Life goes on' bak kata omputih.

ex-weatherman : pelik tahun nie Deepavali meriah dengan mercun. Sejak bila pulak orang India pandai mein mercun nie?

Tuesday, October 14, 2008

Al-Fatihah

Semalam pada pukul 6 petang, hari gelap nak hujan..tak sangka hari yang gelap itu membawa makna yang yang amat sedih untuk kami, keluarga 2/2004.

Petang semalam juga, seorang sahabat telah pergi mengadap Ilahi selepas bergelut dengan kanser serviks selama beberapa bulan. Aku berasa agak terkilan kerana tidak sempat pergi menziarahi arwah semasa beliau masih hidup..





Hanya doa dan Al-Fatihah sahaja yang mampu diberikan sebagai iringan untuk dibawa ke sana.

Monaliza : Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas mu. Damailah hendaknya kamu bertemu dengan-Nya..Selamat tinggal sahabatku..

AL-FATIHAH; MONALIZA HAMZAH (1977-2008)

Sunday, October 12, 2008

Nasi Minyak Kari Kambing

Pak Awang adalah bapa kepada kawan karib aku sejak kecil, Medang. Pak Awang juga mempunyai sahabat karib sejak kecil iaitu pakcik aku, Da. Keluarga kami boleh dikatakan agak rapat dan aku telah menganggap Medang seolah-olah adik aku sendiri.

Hari Raya ke dua baru-baru ini, Pak Awang telah menjamu aku, Melmel dan Da sekeluarga dengan nasi minyak resipi tersendiri bersama lauk kari Kambing dan ayam goreng berempah.

Aku dan isteri bukanlah penggemar daging kambing kerana baunya yang hamis. Apatah lagi aku mempunyai penyakit darah tinggi dari keturunan. Namun, demi Pak Awang, kami tetap menjamah jua masakan tersebut untuk mengambil hatinya. Tetapi, kali ini aku tersilap. Kari Kambing masakan Pak Awang langsung tiada bau hamis dan dagingnya sungguh lembut. Rasanya toksah cerita lah..sungguh sedap hinggakan Da menambah nasi 5 pinggan!!

Masakan kari kambing Pak Awang masih menjadi bahan cerita antara aku dan Melmel hingga ke hari ini.

Petang tadi, aku mendapat panggilan daripada Medang memberitahu bahawa Pak Awang terlibat dalam kemalangan pagi tadi. Sedih kedengaran suara si Medang dan dia tidak dapat menyambung perbualan antara kami.

Terus aku menelefon keluarga ku dan juga Da, ternyata keluarga ku juga terkejut dengan berita tersebut. Daripada Da aku diberitahu bahawa Pak Awang masih tidak sedarkan diri. Tetapi Da bekerja agak jauh dari Hospital Besar dan mempunyai kesulitan untuk menjenguk. Aku amat susah hati dengan keadaan tersebut.

Selepas Isyak, aku membaca Surah Yassin dan melakukan solat hajat meminta kepada Allah supaya dielakkan perkara yang tidak diingini dan semoga segala dugaan ini diringankan oleh Allah. Medang pula akan melangsungkan perkahwinannya hujung minggu depan. Aku masih runsing..sms dan panggilan aku kepada Medang tidak mendapat balasan..

Pukul 11 malam, aku mendapat panggilan dari pada Mi mengatakan bahawa Abg Zuri baru sahaja pulang dari hospital. Katanya Pak Awang sudah sedarkan diri dan ditempatkan di wad biasa. Bahu kanan nya patah dan terpaksa diimbas untuk kecederaan kepala besok pagi.

Lega hati rasanya..Alhamdulillah..

Thursday, October 09, 2008

Adek Mek

Dalam-dalam tidak sedar, intan payung aku sorang nie dah pun masuk 6 bulan. Penat jugak laa melayah karenah dia sekarang.

Walaupun baru nak pandai merangkak, tapi kalu "mengensot" laju bukan main..pintu kabinet yang 'sliding' pun dah pandai bukak sendiri dah..

Cuma tang air liur je masih tak berenti meleleh..gara-gara mengidamkan aiskrim 'Baskin-Robbins'. Sapu di bibir pun lepas tu dah tak ada effect dah..still duk meleleh jugak.

Sekarang nie dia suka benor main ngan stereng keta..sapa-sapa panggil dah tak endah dah..

Nway, inilah permata hati aku dan Melmel.. I love both of you.

Tuesday, October 07, 2008

Kembali ke Realiti

Hari nie aku start keja balik. Ingatkan semalam lagi nak masuk opis, tapi memandangkan aku drive 'overtime' dari kampung hari ahad tempohari rasanya tak larat plak nak nak pegi keja.

Alasan je semua tu..hehe..Sebenarnya aku masih dalam mood Raya. Nak keja pun, ngantuk pekena nasi dagang belum hilang lagi, mabuk makan tapai masih ada..mulut pun masih berbau sate..

Memandangkan cuti ada ciput je dan akhir tahun nie nak balik ke Kota Di bawah Bayu plak, so semua hal mengenai kemalasan tadi harus ditolak ke tepi.

Tapi....

Bila balik opis, baru teringat balik...KEJA BERLAMBAK !!!!

Monday, September 29, 2008

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Petang ini akan diadakan majlis melihat anak bulan untuk menentukan tarikh 1 Syawal. Walaupun Hari Raya Pertama sudah dapat diagak yakni pada lusa 1 Oktober, tapi sekali sekala berharap agar esok Hari Raya apa salahnya..hehe

Dikesempatan ini, saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada semua pengunjung blog ini samada dikenali atau tidak..maafkan jika ada sebarang salah dan silap disepanjang penulisan saya dalam blog ini.

Akhir kata, bagi mereka yang baru start enjin kereta untuk pulang ke kampung, berhati-hatilah di jalan raya. Semoga selamat sampai bertemu sanak saudara bersama yang tercinta. Diharapkan AidilFitri tahun ini memberi seribu erti kepada semua.

Thursday, September 25, 2008

Balik Kampung

Esok kami sekeluarga akan memulakan perjalanan pulang ke Terengganu. ETD mungkin pada 1530 jam dan ETA dijangkakan pada 2300 jam.

Tak sabar rasanya aku ingin menikmati juadah tempatan di sana. Menaipnya saja di sini sudah membuatkan aku kecur. Dan aku juga rasa emak ku pun tidak sabar mahu berjumpa dengan cucunya.

Aku berdoa supaya perjalanan kami selamat dan dilindungi Allah. Amin.

Sunday, September 21, 2008

Kenaikan Pangkat

Kenaikan pangkat adalah satu cara penghargaan kepada pekerja yang layak i.e menunjukkan prestasi yang bagus, pekerja paling kanan di tempat kerja..Walaubagaimanapun, kenaikan pangkat bukanlah hak seseorang individu tetapi pemberian..



Selama hampir 4 tahun, salah satu 'core business' aku adalah Pengurusan Kenaikan Pangkat. Pengurusan Kenaikan Pangkat ini termasuklah pemangkuan dan kenaikan pangkat.

Pemangkuan
Urusan Pemangkuan biasanya dibuat apabila calon masih tidak layak untuk diperakukan untuk kenaikan pangkat, dan juga sebagai tempoh percubaan samada calon dapat menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan.
Seseorang calon layak diperakukan untuk memangku apabila dia telah disahkan didalam gred hakikinya. Seperti contoh seseorang pegawai gred 41 telah disahkan didalam jawatan, maka dia layak untuk diberikan pemangkuan dengan syarat ada kekosongan di gred yang lebih tinggi yakni di gred 44. Pada ketika ini, calon tidak perlu lulus PTK, namun jika calon lulus lebih awal, ini merupakan satu kelebihan.
Di peringkat pemangkuan, calon akan menerima elaun memangku dengan formula:
Elaun memangku = (gaji P1T1 gred yang dipangku - gaji hakiki yang diterima)

Kenaikan Pangkat
Apabila calon telah memangku sekurang-kurangnya 6 bulan dan telah lulus peperiksaan PTK, maka dia telah layak untuk dinaikkan pangkat yakni disahkan didalam gred yang dipangkunya.
Apabila telah dinaikkan pangkat maka gaji yang akan diterimanya haruslah diselaraskan supaya tidak berlaku kerugian kepada pegawai tersebut.

Begitu lah serba sedikit cerita mengenai kenaikan pangkat ni..tapi menjadi seorang yang menguruskan kenaikan pangkat bukanlah semudah dan se'best' yang disangka. Andalah tempat makian jika pemangkuan atau kenaikan pangkat lambat diterima oleh pegawai.

Perkataan 'terlepas pandang' pula merupakan 'taboo' dan akibatnya sangatlah berat..

Dan selepas hampir 4 tahun mengendalikan pengurusan kenaikan pangkat, aku dah jadi lali dengan semua tu..menyampah pun ada...

Akhirkata, ingin aku katakan kepada semua dan telah aku nyatakan di awal post ini..
"kenaikan pangkat adalah pemberian bukannya hak"

P/S: Kot ye baru comfirm 41 takyahlaa nak ngadu ke peringkat atasan, lambat dinaikkan pangkat...

Saturday, September 13, 2008

Its All About Numbers

I have a few interesting numbers to share. These numbers are quite related with me.

Numero Uno : 2

Well, I've made myself a promise. In these next 2 years, I will make this beauty in the picture be mine. I'm a big fan of Merc especially C200 Compressor.

2nd : 12
I am a subscriber to Time Magazine and Reader's Digest for quite a year now and receive the mags weekly for Time and monthly for Reader's Digest. But since I was busy with my life, I haven't got the time to read. So, yesterday after I put my daughter to sleep, I manage to finish 9 copies of Time and 3 from Reader's Digest. My head gone 'tepu' and I fall asleep too after that.

3rd: 44
Last week I heard good news about my confirmation but the letter is not yet received. If this is true, I can apply for my PTK3 ASAP..hehehe
4th: 700
This blog had reached its 700th visitors. Not much if you compared to "che det's" 6 million. But to me, it really worth it when somebody give a damn about what I've wrote. Thank you.
5th : 111,111
My car had gone his 111,111th kilometer this week. Its nearly 10 times the Earth diameter and nearly 1/3 the distance from Earth to Moon. Well, its a long journey for a car.


Wednesday, September 10, 2008

Empty

Tried to take a picture
Of love
Didn't think I'd miss her
That much
I want to fill this new frame
But its empty
Tried to write a letter
In ink
Its been getting better
I think
I got a piece of paper
But its empty
Its empty

Maybe we're trying
Trying too hard
Maybe we're torn apart
Maybe the timing
Is beating our hearts
We're empty

Layan jugak aku lagu boyband nie..selepas kegemilangan era Rock n Roll dan Heavy Metal seperti kumpulan Scorpion, Metallica, The Offsprings..kemudian muncul pula Nirvana, dengan menonjolkan imej grunge (menatang apa grunge nie, aku pun tak tau). Lepas penyanyi dia bunuh diri, keluar pulak pelbagai kumpulan mcm New Kids On The Block, BackStreet Boys. Haa..time nie dah start era boyband..Lepas boyband, keluar plak rap..irama ni digemari oleh orang kulit hitam Amerika (memang dimonopoli oleh geng-geng ni pun)

Eh..dah melalut dah nie..nanti aku citer pasal industri musik di lain post. Sekarang ni tajuk post nie "Empty"..sama macam jiwa aku..kosong..

Ntah aa, aku pun tak tahu mengapa sejak dua menjak nie aku macam dah takleh fokus dalam kerja-kerja yang aku buat..nak kata tak cukup rehat, dah banyak cuti aku ambik..nak kata gaji tak cukup..hmm memang laa tak cukup sebenarnya tapi boleh laa kalau nak hidup tu..setakat nie takde lagi laa aku sekeluarga tak makan..aku pun tak tahu apa yang tak cukup dalam hidup aku sekarang nie..

Yang aku perasan, aku start jadi begini selepas kelahiran Emi, sifat 'protective' aku jadi makin tebal..tanggungjawab aku pun bertambah..malam dah tak berapa lena tidur..pegi keja pun bila pukul 4.30 ptg dah rimas nak balik..

Memang aku takde masalah dengan kerja..apa yang aku buat selama ni adalah 'best subject' aku..aku sayang organisasi aku..buat masa sekarang, tak terfikir aku nak berpindah ke Kementerian lain.

Mungkin, aku cuma ingin lebih dekat dengan keluarga. Walau tidak dengan ibu dan ayah, cukup sekadar anak dan isteri.

Mungkin juga ini dilema biasa bagi bapa muda..hormon tak stabil..emosi tak menentu..

Atau mungkin inilah yang dipanggil 'kemurungan' ..

Ah..damn..but the thoughts of seeing our counselor is the last thing in my mind...

Sunday, September 07, 2008

Weekly snippet

I don't know why these few days my Celcom Broadband connection had failed me. It caused me less time in the net and updating this blog. Nevertheless, work life also been hectic for me.

Today, my baby Emi is five months old. She is even cuter than before, with a bit essence from me..hehe

A lot of things happen during this week.

1. Tan Sri A. Samad Ismail our hero, our fighter for independence had breath his last. Pak Samad was a journalist, a nationalist, pejuang bangsa , pejuang bahasa. He was a teacher, a leader. He fought to free this country from the shackles of colonialism. He helped free us as a nation. (I borrow these words from Rocky). Al-Fatihah.

2. Bajet 2009 had been announced by our 'beloved' PM. Thank God, we got our 'one month bonus'. There's a lot of good things in this 2009's Budget. Kudos..

3. I heard lots of rumours about our batch's promotion. I understand that we are due for our confirmation but promotion again?? Well, I wouldn't say no to it but I don't think its right as I still need to learn more about our core-business. For career-wise, it is excellent for me but it is bad for people's recognition as we are still considered as inexperienced.

Nway, its 7 Ramadhan 1429 Hijriah, Selamat Berbuka Puasa.

Tuesday, September 02, 2008

Ramadhan Datang Lagi

Hari ini hari kedua di bulan September. Ini 'post' pertama aku untuk September. Rasanya dah lama tak menulis dek kesibukan dengan tugas di opis.

Hari ini hari kedua bulan Ramadhan dan hari kedua jugalah umat Islam berpuasa. Semalam hari pertama kami berpuasa, hari pun cuti umum kerana menyambut Kemerdekaan ke-51. Alhamdulillah..tidak laa jugak lesu di hari pertama.

Tapi, fikiran jauh melayang di kampung halaman. Rasanya lauk pauk di sana lebih sedap dari makanan di Kuala Lumpur walaupun resepinya sama. Air tangan ibu tidak sama dengan air tangan mamak di kedai. Rindu rasanya untuk berbuka puasa di sana...

Nasib baik aku di sini tidak keseorangan. Aku ada isteri yang setia menemani ku tatkala susah tatkala senang, dan aku ada anak perempuan ku yang comel yang sentiasa membuatkan ku tersenyum walaupun hati gundah gulana. Kamulah jantung kehidupanku.

Petang ini, kami masih tidak tau apakah juadah berbuka puasa kami. Semuanya bergantung kepada ku namun aku juga bergantung kepada sang peniaga menjual juadah yang diingini.

Janji Allah, rezeki ada untuk mereka yang berpuasa. Aku yakin. Rezeki kami juga ada. Walau tidak mewah, tapi cukuplah sekadar kenyang. Itulah yang dituntut agama.

Dan itulah ertinya puasa......

Saturday, August 23, 2008

What I Did Last Year's August...Part 3 (final)

The last week of last year's August, I've been called again by the Foreign Affairs. This time the venue was in Kuala Lumpur and I don't have to worry about my 3 weeks pregnant wife.

The event was 50 years Merdeka Celebration. The Government wants to make it as grand event and ready to splash out the taxpayers money making lavish ceremonies.

As far as I concerned, after few incidents regarding fellows Liasion Officer and unrest among our bosses to let these officers out to do this country proud, I make it clear that this my last involvement with the Foreign Affairs. As my last contribution, I will make sure that it will run smoothly and turns out to be the best experince I ever had.

The task was New Zealand's Home Affairs Minister, H.E. Rick Barker (he just want me to call him Rick). He arrived on the 29th and as usual, we have to pick him up at the KLIA and make sure his safety to his room in Renaissance Hotel, near KLCC.

Came with his wife Jennifer, his political secretary Kaine Thompson and his protocol assistant , these guest are very funny and easy to handle as they are a bit allergic to protocols. The less protocol the better it is.

This time, I got a suite room just for myself. So, I brought Melmel together so she will not alone and have better understanding my line of work. After a short brief about tomorrow's schedule, we called it a day.

The next morning, the first job is going shopping. His wife, Jennifer is very shopaholic person. I like her. She is small but has very nice personality and accept me as a brother.

This special guest are very fond of Malay's cuisines. So, we brought them to Tupai-Tupai Restaurant and they loved the food very much.


After Tupai-Tupai, I brought them to more places and all of it are restaurant. We go to Sri Melayu, and even Pelita Nasi Kandar.

So, as a response, they brought us to one of New Zealand's War Ship making their 'pit-stop' in Klang Harbour. They had a special party that night...Very special party by the navies. :P

After celebrating our Merdeka Day, its time for them to go home. Jennifer gave me a hug before she left. She seems quite sad but anxious to go home, Before they left, Rick gave me a few hundred Ringgit tips, an All Black Adidas cap, a New Zealand's Manukah Honey and a bottle of New Zealand's Vodka..(I gave the vodka to our Indian driver).

So, to Rick, Jennifer, Kaine, the protocol secretary (sorry, I forgot your name), and our security officer, Pyan..its almost a year now but the memories still strong in my mind.

To All Malaysian, HAPPY MERDEKA DAY!!!! Cherish every moment of freedom while its still ours.

Wednesday, August 20, 2008

Things I Did Last Year's August..part 2

Back from Langkawi, I'm off to another island. This time its Tioman. And again I have to left my beautiful pregnant wife at home for the whole weekend and of course we are not quite happy about that. But you can never say 'no' to your work even you hated it so much!!


From Subang Airport, a fokker owns by Berjaya Air brought us directly to Tioman Island and a bus is already waiting for us to the next destination. Needless to say where we are heading to..of course its Berjaya Tioman Resort. Can you believe it, Ministerial meeting in such resort. How nice of 'em.

This is the actual chalet there. My room was on the right in the ground floor level . There was a lovely Korean couple staying upstair, sometime I can hear them "sexercising"..hehe

The meeting was only 2 days. After that..Enjoy!!!

First activity was snorkeling. My mood quite unstable after being scolded by "you know who" eary in the morning. But what the heck..just forget bout it and enjoy the day. In the end, it turns out that Dato' "you know who" get drowned and guess who saved her that day? IT WAS ME!!!!

After that, Tioman Sea Reservertory (Taman Laut Tioman). Just look at the fish..glad I didn't brings my fishing rod with me. The penalty for fishing here is quite scary..RM400 for one fish!!

The next day, journey home. No more flights. We have to take ferry to the nearest jetty and bus back to Putrajaya.

To be continue..

Monday, August 18, 2008

Things I Did Last Year's August..part 1

In August last year, I did more challenging and exciting things than this year's August. It worth to share to others rather than just to keep it to myself. This are the things that I did Last Year's August.


1. In the first week, I was in Langkawi. Eventhough it happens 2 weeks after my wedding but its not our honeymoon and I was alone, separated with my wife. If its not because the duty for the country, there was no way we could be apart.


I was choosen by the Foreign Affairs to be part of Langkawi International Dialougue (LID). The task was to be the Liasion Officer (LO) cum Protocol Officer for Swaziland's King, King Mswati III..although in the end my friend, Rafiza was taking the task and I was the LO for his 9th bride, Queen Lamagongo.
('da man)
(The queen was the tallest, standing on the left side of Datin Seri Jeanne)

There are lots of stories and experience while duty but I rather keep it to myself this time. Its national security, dude. Just kidding.. but maybe next time.

But what I really can't forget was the chance to snap a pic with our beloved 'Che Det'. At first I was the only man asking to snap a pic with him before he had his dinner. Later, I was surrounded by my colleague.
(Thank you, Tun)

2. In LID, I got sms from my wife. She always sms me all the time but this time it is quite unusual because it comes with a pic that speaks the meaning for itself.



For those who are unfamiliar with this, it is DIY Pregnancy Test and the two red lines indicates that the person tested is pregnant.


(Moral of the story: I gonna be a dad!!!)

...to be continue


Thursday, August 14, 2008

Ikrar Perkhidmatan Awam

Selepas tiba dari Terengganu pada Ahad yang lalu, aku terus mempersiapkan diri untuk mengendalikan Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) untuk Kementerian aku.

Aku ucapkan tahniah kepada bos aku dan staf kami kerana telah melakukan kerja yang baik dalam menjayakan majlis ini dari segi persiapan maupun pada hari Majlis tersebut.



Acara wajib yang harus dilakukan dalam Majlis ini adalah Pembacaan Ikrar Perkhidmatan Awam yang lebih menjurus kepada ikrar untuk mengurangkan perbuatan rasuah.

Pada aku, ikrar ini adalah suatu sumpah kita kepada suatu pihak yang lain dan diri kita sendiri untuk mematuhi sumpah yang dimeterai. Namun, sehingga ke hari ini, kedudukan negara dalam Indeks Penunjuk Rasuah (CPI) terus merudum. Setiap hari ada sahaja cerita berkenaan rasuah di kaca televisyen ataupun di media akhbar. Kenapa kah perkara ini terjadi?

Baru-baru ini, di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor telah kehilangan dadah rampasan bernilai RM 2 juta yang disimpan di dalam bilik bukti. Setahu aku, Polis Di-Raja Malaysia antara pasukan yang paling cekap di dunia. Pun hilang jugak..hairan??

Tidak kurang juga Ketua-Ketua Jabatan yang bergred Utama didapati bersalah atas tuduhan rasuah.

Kedengaran di dalam pemilihan pemimpin negara pun, rasuah juga wujud.

Jadi apakah signifikannya perbuatan ikrar itu?

Guane Gamok Awok Kiter

Rasanya dah dekat dua minggu aku x update. So, kali nie aku letak 'bundle' terus.

Balik Kampung

Minggu lepas aku balik ke negeri tercinta, Terengganu Darul Iman. Balik dengan pelbagai misi. Hantar Mi dan Abah. Depa dah rindu kat anak cucu yang ramai di Terengganu. Lagipun musim buah masih 'on' di sana. Sempat jugak aku merasa saki baki durian dan manggis di kebun kami. Rambutan tak berapa menjadi pulak tahun nie.


Kawin

Salah satu agenda aku balik kampung adalah untuk menghadiri kenduri kawin Anna. Anna akhirnya sah menjadi isteri orang. Alhamdulillah. Harapnya berkekalan hingga ke akhir hayat.

P/S: MB Terengganu pun ada datang...tapi tak pasti plak datang dengan Merc barunya atau tidak.

Gossip

Sebut tentang kawin, teringat pulak mengenai kawan selebriti aku yang kawin dilayar perak disebabkan suatu pertandingan realiti tidak lama dahulu. Dari mulutnya, dia memberitahu adiknya bakal melangsungkan perkahwinan dalam bulan Ogos jugak.

Wah..'why so sudden"??

Adik dia baru 22 tahun..ustazah pulak tuh..dan baru je balik dari menunaikan umrah...

Umrah?? Ustazah?? 20-an?? Did it rings any bells??? Hahaha..lu pikir laa sendiri..

Mungkin sudah jodohnya..itu kuasa Allah. Juga diharapkan berkekalan laa kali nie..

Buat bakal pengantin lelaki..Lu jaga bebaik adik kawan gua nih..kalu tak lobam bijik mata ko!!


Politik

Datok Seri Anuar Ibrahim (DSAI) akan bertanding di Permatang Pauh selepas isterinya, Datin Seri Wan Azizah telah meletakkan jawatan bagi membolehkan DSAI bertanding. Lagipun pada asalnya nie memang kawasan DSAI pun..



Lawannya kali nie, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya, Datuk Arif Shah Omar Shah.

Pilihanraya dijangka akan dijalankan pada 26 Ogos ini.

Sukan

Semalam Terengganu dibelasah oleh Kedah 3-0 dalam pertemuan pertama separuh akhir Piala Malaysia.
Walaupun kecewa, tapi aku masih belum putus harapan. '2nd leg' masih boleh belasah balik 4-0 atau lebih..Peteh Teranung Peteh!!!!

Kerja
Selepas balik dari Terengganu, aku mendapati kerja yang berlambak menunggu aku.
Arghhh tensen!!!

Thursday, August 07, 2008

Duniaku

Hari ini, genaplah puteri kesayanganku berusia 4 bulan. Hari ini juga masuk hari ke-empat dia dihantar kepada pengasuhnya, Kak Saemah.

Sedih jugak bila tengok matanya yang sayu tatkala dia diambil di awal pagi. Petang pula lah baru berjumpa kembali.

Begitulah realiti kehidupan di kota. Semua sibuk mencari sesuap nasi untuk diberikan kepada yang tercinta.

Harapnya anakku menbesarlah menjadi orang yang berguna. Supaya bangga mami dan dadi sepanjang hidup di dunia.

Harapnya jadi insan muslimah yang menjadi harapan ummah. Dikala manusia leka dan lemah.

Amin. Ya-Robba Alamin.

Tuesday, August 05, 2008

Stop Making People Angry

Yesterday our PM has blamed civil servants for many of the problems in the country which has made the people angry and hate the government.

You can read the details from The Sun here.

Let me quotes a few:

"...for example, our inefficiency in doing our jobs, our extreme bureaucratic measures which make people hate us,our actions which people think involved corruption, or our decisions on the private sector or the people which were made too late,"

"Don’t let people think we are not responsible, not trustworthy, not caring at all or arrogant. This will surely make them angry and this is not good because all these are our own doing."

Well Mr PM, isn't yourself you're talking about just now?

Tuesday, July 29, 2008

Kontrak Sosial

Tun Dr Mahathir Mohammad telah mengupas isu ini di dalam blog beliau.
Artikel sejarah yang agak terperinci dan menjelaskan mengenai kepentingan persefahaman antara semua kaum.
Yang aku ingin kongsi di sini adalah kenyataan pemimpin MCA dan MIC pada tahun 1969 untuk renungan kita bersama.


Presiden MCA, Tun Tan Siew Sin, dilaporkan dalam akhbar tempatan bertajuk "Tun Tan Answers Critics on special Previleges" dalam pada 30 april 1969, berkata:

"The Malays, through UMNO, were generous enough to relax the citizenship laws of this country to such extent that within 12 months of independence, 90 percent were still non-citizens after nearly 100 years of colonial rule in the Malay States. In return for this major concession. the MCA and the MIC agreed to continue the policy of preserving the special position of the Malays while at the same time upholding the legitimate interest of other communities."


[Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu telah menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain.]

- Sumber Tan Sri Khalid Awang Osman, Malaysia - An Anthology, Vantage Press, New York, hal. 38-39.


UCAPAN PRESIDEN MIC merangkapMENTERI KERJAYA RAYA, POS DAN TELEKOM, TUN V.T. SAMBANTHAN DI DEWAN RAKYAT PADA 1 JUN 1965.

"Now, in 1955 we won the elections with a great majority. Then we obtained freedom in two years time. During this period, we had to discuss citizenship and various other things. Now what did the Malays do - since we are speaking on racial lines - what did the Malay leadership do? The had 88 percent of the electorate still with them. What did they do with citizenship?

If we look around in Asia and East Asia, particularly, you will find that my race the indian race, is not welcomed in Ceylon, is not welcomed in Burma. Look at my brother Chinnese race, it is not welcomed in Thailand, in Vietnam, in Cambodia, in all the other areas. What help do they get for citizenship in all these territories? In Burma, as we know, Indian have been send packing, in Ceylon they refused them citizenship and in Burma it is likewise. I know it, you know it. And yet in Malaya what happened? Here we found that the Malay leadership said, "We shall tkae them unto ourselves as brothers, we shall give them full opportunity to live in this country, we shall give them every opportunity to become citizens." And so, in 1957, for the whole year, we waived language qualifications, and tens of thousand of Indians, Chinnese, Ceylonese and others became citizens...

As I said, it has been my great good fortune to have born in this country. Where else can you find a more charitable, a more polite, a more decent race than Malay race? Where else can you get such politically decent treatment for any immigrant race? Where else in the history of the world? I ask you. These are the facts. Who are you to safeguards us? I am 10 percent minority race here. But I am happy here."



[Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh Orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu?

Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

Jika jita lihat di serata negara Asia dan asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Dan lihat saudara kita kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain.Dan apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka perolehi di semua wilayah tersebut?

Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. saya tahu dan anda juga tahu. dan dalam pada itu apa yang sedang berlaku di Malaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, "Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan lehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara.

"Dan seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain dari Bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini."]

Sumber Tan Sri Khalid Awang Osman, Malaysia - An Anthology, Vantage Press, New York, hal. 60

Saturday, July 26, 2008

"Pain"ball

Today I got an invitation from a friend. The invitation was to play paintball for free as long as we like. The venue was at MATIC, beside Saloma Bistro in Jalan Ampang..it was in-conjuction with "The Fiesta" under the Tourism Ministry.

So, some of us arrived on time but the game starts at 1030. But firstly, we have been given a simple briefing about the rules, the do's and don't also about the mechanism used by the gun.

Mind ya, they didn't called it a gun. Its a 'Paint Marker'.



So after that, the war begin..
I shoot, I run, I duck, and I die..over and over again..set after set..
In the end, I was very happy, the team was happy and full of sportmanship.
All of us got some 'souvenir' to be brought home.
And I got mine...

Thats why I called this game : 'Pain' Ball!!

Friday, July 25, 2008

Slogan Minggu Ini

Aku percaya isu nie telah menjadi buah mulut segenap lapisan masyarakat seantero negara. Ironinya ia melibatkan pengurusan tertinggi di negeriku yang tercinta.




14 buah Mercedes E200 Compressor telah dibeli dengan harga RM 3.43 juta menggantikan Proton Perdana V6 Executive yang baru berusia 4-5 tahun.



Mengikut TranungKite.net, Proton Perdana V6 Executive ini akan dijual (dilelong) kepada Exco-Exco dengan harga dalam lingkungan RM 10,000 sahaja. Mungkin jugak Mercedes yang baru dibeli ini akan "dilego' (tolak dengan harga yang murah) pada 5 tahun akan datang..



Alasan Menteri Besar : "Servis mahal, gearbox senang rosak"

Aku hairan kenapa Presiden Iran, 'selamba derk' je guna kereta buatan Iran, Paykan yang berusia lebih 10 tahun.

Adakah Proton yang bodo tak reti buat keta..atau Exco Terengganu yang bodoh sombong tak reti nak guna keta? Lu pikir laa sendiri..

Yang pasti slogan minggu ini adalah :

" Mercedes lebih jimat dari Proton"


Info terkini :
BPR dah masuk kat SUK Terengganu.

Wednesday, July 23, 2008

What a day!!

Actually I got nothing to write. My head was blank. Not that I got loads of work today..I dunno, it just went blank...

After work I had to stay back a bit. Gone 'lepak-lepak' at Alamanda..seeing some friends. Thought going for a movie might be a great idea, but I'll miss my prayer time. So, the plan was cancelled.

Still I can't go home yet..

Its not my plan to go home a bit late today but I had a mission to be accomplish. The mission was to fetch Abah, Kak Yuni and Abg Zul from LCCT. They and Umi had a trip to Jakarta and Bandung tomorrow. Can't tell you how jealous I was.

The ETA was 10pm.

So here I am..alone in LCCT , waiting for them to arrive.



Lucky the drinks was not disappointing..

Monday, July 21, 2008

My 1st Anniversary

Yesterday was so relax and peaceful.
Yet yesterday seems to be important.
Yeah, Yesterday was our 1st wedding Anniversary.





So, we went out and celebrate our annivesary in the most average and decent way that could be think of but yet it was full of content. The gift was not expensive but has its own priceless value .


HAPPY 1st ANNIVERSARY DARLING!!!!

Things to Ponder


Aku cilok dari enche Sme. Hanya untuk info kepada yang lain.


Tuan-tuan dan Puan-puan,
Maklumat ini adalah berkenaan emolumen.
Emolumen yang mana jika emolumen aku tambah bini aku punya emolumen tambah lagi mak aku serta ayah aku punya pencen dan tambah lagi kakak-kakak dan abang-abang aku punya emolumen pun tidak akan sama dengan emolumen salah seorang dari mereka-mereka ini setahun.


Jadi, adakah ini, ini dan ini relevan ??
Lu pikir laa sendiri!!!

Info : Emolumen - gaji bersih yang diterima oleh seseorang.

Sunday, July 20, 2008

Ways to save petrol

Last week, I was asked by my old school mate to promote his company's latest invention. A system to reduce petrol usage and improves engines just by a mere call from your phone.

Before this he let me tried an oil addictive called the "Petrol Booster" and I have analysed the addictive.


I found out that the booster really effective on a long journey as it can save for about 40% of fuel usage but it doesn't help much in the city if you're trapped in a traffic jam.


Now, I present to you guys the "modus-operandi" of this "INFO-SIGNAL" :




(click the pic to read)

So Ahmad Zul Izzi Fauzi, Sales Director for Metabolix Sdn Bhd, don't say I didn't give you a hand..

And friends, if you're interested, do give me your details on the comment and I will contact you ASAP.

Thursday, July 17, 2008

In the End

Pagi tadi aku berlepas dari rumah pukul 6.45 pagi. Selepas menghantar isteri tercinta ke pejabatnya, aku pula menuju ke destinasiku, Putrajaya.

Hampir sahaja tiba di hentian tol Sungai Besi, aku melihat kesesakan berhadapan dengan stesen minyak Nasional yang sama seperti minggu lepas.

Spontan aku bertanya dalam hati. "Ada 'road block' lagi ke nih?"
Memang tidak salah tekaan aku tu. Ada sekumpulan polis sedang membuat 'road block' umpama negara darurat.

Ngam-ngam pulak radio 'terhangat' sekarang sedang menyiarkan info trafik nya. Ada 12 'point' lagi di bandar Kuala Lumpur yang juga mengalami kesesakan akibat dari 'road block' yang dijalankan.

Aku sekali pun tak pernah menyalahkan pihak Polis Diraja Malaysia kerana aku tahu mereka hanya 'saya yang menurut perintah'.

Tapi, siapakah yang diburu??

Dengan kesesakan ini, semestinya kenderaan bermotor akan membakar minyak secara berlebihan. Ironinya akan membawa kepada pembaziran.

Hairannya, kenapa kehilangan Adik Sharlinie tidak pula dilakukan 'mass road block' sebegini memandangkan pihak yang Berkuasa mampu.

In the end..lu pikir laa sendiri!!!

Friday, July 11, 2008

200th Guest

My blog is reaching 200th guest in less than 1 month after I installed the Blog counter.

Quite a hit eh?? Hehe.. But i can recognise only 2 registered person (including my wife) plus an anonymous reader and I knew there are other 'silent readers' that came here.

Hope to know more of you visitors...

Adios..

Proud we are Malaysian

(click to view)


  • Got an e-mail from a friend who wants to find this ignorant driver of a Toyota Vios, with the number plate WPK 6393.
  • From my opinion, He or She must be a handicapped person (according to the handicap car park) with sight problem (almost blind but not colour blind).
  • If not, he/she is a 'stupid proud' person or a simple translation in Malay - "Orang Bodoh Sombong"!!

Wednesday, July 09, 2008

The Best of Tennis

The best? You're havin' a laugh!

We know that Rafael Nadal is now on top of the world, and the ATP circuit. But is the Muscles from Mallorca the best of all-time?
By Arvind Iyengar (espnstar.com)

Wimbledon is over and a new champion has been crowned. Nadal became the first man since Borg to win at Roland Garros and Wimbledon in the same year, and this begs us to ask the question- How good is the twenty-two year old? How does he stack up against the all time greats in the game?

The last six weeks have been nothing short of spectacular for Rafael Nadal.
Nadal cruised to his fourth straight French Open Title, which included a demolition of World Number One Roger Federer. He triumphed for the first time on grass at Queens. He topped it off by winning the greatest match in tennis history to claim his first, of what should be many Wimbledon titles.

Till now, Roger Federer has been the only active player to be called one of the greatest ever, but should Nadal now be mentioned in this discussion?

The answer as the numbers tell us is an overwhelming yes.

Is he better than Sampras, Connors and Borg?
No.....well not yet anyway.

The analysis here considers performance in Grand Slams (100 points for a win, 30 points for runner-up) and sustained dominance determined by year-end ATP rankings (with 50 points for finishing at number one, 15 points for being second, and 5 for finishing anywhere else in the top ten).

Additional points have been awarded for winning slams on different surfaces and for winning the "Grand Slam" of all four majors (30 points each). Performances since 1973 have been considered since that is when the official ATP rankings were introduced.

Here's a look at where Nadal, and all the others stand in the all-time tennis rankings.

11) Rafael Nadal- 685 points
At just twenty-two years of age, the Spaniard already has five slams under his belt and he only seems to be getting better. Perhaps the greatest athlete in the world, Nadal is a tireless retriever who works on all facets of his game.
This year, the improved double-handed backhand was a critical part of the Roland Garros victory, while the smarter serves served him well at Wimbledon.
Three more slams will be enough to take him to number eight on this list, but the early numbers indicate he would go much higher than that.

10) Boris Becker- 860 points
Boom Boom Becker arrived at Wimbledon in 1985, becoming the youngest ever male Grand Slam singles champion at the time. The German was a real character, endearing himself to his fans with his fast-paced game and stunning volleys.
Becker ended his career with six Grand Slam titles, which included seven finals appearances and three titles at the All England Tennis Club.

9) Mats Wilander- 960 points
Wilander was in the news two years ago, when he criticized Roger Federer for not having the mental fortitude to overcome Nadal in the French Open final- his exact words were not as mild!
Lacking the will to win is something the Swede could never be accused of, winning seven of his eleven grand slam finals. Wilander was also the last man, before Roger Federer to win three slams in a year.
The only one he missed in that year was Wimbledon, which was won by the man who is next on this list.

8) Stefan Edberg- 975 points
Edberg is a five-time recipient of the ATP Sportsmanship Award, but he will best be remembered for his classic grass-court battles with Becker.
Overall, Edberg emerged the more complete player, reaching the finals of all four majors, with only the French title missing from his trophy cabinet. He twice ended the year as world number one, and finished in top ten for eleven years-a hallmark of his consistency.

7) John McEnroe- 1110 points
Tremendous tennis and temper tantrums!
John McEnroe was the best player in the world in the early 80s and was a handful for everyone on court...players and umpires alike.
There was no denying his brilliance with seven slams in his kitty. The left-hander ended Borg's dominance at Wimbledon, beating the five-time champion in 1981 after a closely fought final the previous year.
Sounds a little familiar doesn't it!

6) Andre Agassi- 1280 points
Andre Kirk Agassi aka "The Punisher" is the only man in this list to have won on all four surfaces. At his best he could beat anyone, but he wasn't always at his best and that kept him from cracking the top five.
Still, Agassi is arguably the best returner of serve in the game's history with a lethal backhand that put opponents on the back foot

5) Jimmy Connors- 1405 points
In a close battle for third, the ever-resilient Jimmy Connors brings up the rear.
He ended the year as world number one five times and spent sixteen years in the top ten, more than any other player since the inception of the official rankings.
The patriotic American also won his home tournament a record five times.

4) Bjorn Borg- 1430 points
A shock retirement at the age of twenty-six may have prevented the Iceman from a few more championships.
No one though has displayed the sheer brilliance of winning consistently on two surfaces so different.
Maybe this year marks the start of someone matching the quantum of Super Borg's super feats.

3) Ivan Lendl- 1465 points
Nineteen grand slam finals for Lendl, more than anyone.
Not the best record in them at 8-11 including two runner-up spots on his least favourite surface at SW19.
Grass is for cows, Lendl once lamented as he skipped the 1982 tournament. The bull-headed Lendl did manage to win at the other slams with his uncompromising style and his never-say-die attitude.

2) Roger Federer- 1615 points
With twelve grand slams and four straight years at the top of men's tennis, Fedex is right up there to lay stake to the claim of "best ever".
Unquestionably the best player over the last five years, the Swiss Master is now under serious threat from Rafael Nadal.
If recent performances are anything to go by, Rafa looks set to not only dethrone Federer in the ATP rankings but also replace him as the best player of this generation.
Roger will have to pull up his socks to hold off his arch nemesis and also to catch the number one player on this list.

1) Pete Sampras- 1910 points
Fourteen majors and two hundred and eighty six weeks as world number one makes Pistol Pete the champion of champions.
Seven Wimbledon titles and five US Open titles made Sampras the most successful on these surfaces.
Only the French eluded him, the one blemish in an otherwise flawless career.
What would Nadal have to do get here? Win around eight more slams and end the year as number one for about half a decade.

As hard as that sounds, Rafa's performances this year make it hard to bet against him.
Five more years like this one and the King of Clay will be christened the King of Kings.

An interesting conversation to read...

Hafiz: 'Well, Neil, what do you think?'

Neil: 'Think about what?'

Hafiz: '(eyes roll). About the situation we're in.'

Neil: 'The last man standing may yet turn out to be the imam of putrajaya.'

Hafiz: 'Horrors!'

Neil: 'When there's no direction, things will move by reverse force of sheer inertia.'

Hafiz: 'But the imam wears inelegantly the yoke of cronyism. Also he seems to have been bitten by a tsetse fly.'

Neil: 'If a country is sleepy, shouldn't its head?'

Hafiz: 'But the country is sleepy because its head is.'

Neil: 'Tun had greatness.'

Hafiz: '(eyebrows arch). He did?'

Neil: 'With him, at least things move. First up, then later down.'

Hafiz: 'Tun thought of ways around problems. Bad thing was all his solutions created bigger problems which cannot themselves be solved.'

Neil: 'Because there were no checks-and-balances on how state funds were used.'

Hafiz: 'Likewise, checks-and-balances on politicians' lifestyles.'

Neil: 'Why can't they all behave themselves, and do the right things?'

Hafiz: 'Because power corrupts to the core in this country and by the time you find out, someone is already blown to smithereens.'

Neil: 'Is there anyone else out there who can run this country properly and without fanfare or controversy?'

Hafiz: 'All have been tainted, perceived or otherwise, so who?'

Neil: 'which leads us to conclude?'

Hafiz: 'that instead of candidate-centric, the governance of Malaysia should be system-centric.'

Neil: 'only possible if there is transparency and accountability.'

Hafiz: 'which can't come about if to practise them one requires the ok from the people they are intended for.'

Neil: 'so what next?'

Hafiz: 'just change the govt and see what happens.'

Neil: 'won't that just replace x with y where y may be lesser than or equal to x?'

Hafiz: '(looks at fingernails); does it really matter in the end?'

Neil: 'we seem to be going nowhere.'

Hafiz: 'Yep. But let me give you a solution. However it's not easy to do.'

Neil:'eh?'

Hafiz: 'Governments should be outsourced. Politicians are the least qualified people to run governments, don't you agree? Most of them just talk and preen. All are concerned of their survival first. Which means how they perceive what their supporters want. But since not all their supporters can get their attention, their perception will be restricted to those nearest them, or fed to them, or loudest to them, et cetera. Follow me, so far?'

Neil: 'um..'

Hafiz: 'Between a half-baked politician who only talks and a professional manager who only does, who would you choose?'

Neil: 'the manager, provided he has a good PR team to communicate to all the rakyat.'

Hafiz: 'exactly; the professional manager will do what needs to be done to meet the targets set and his peers will make sure he does them in the most professional and efficient way; he doesn't have to get anyone to cover his tracks because he will stop himself in time not to do anything wrong. There is an internal coiled-spring mechanism inside him.'

Neil: 'and where do we find them?'

Hafiz: 'advertise everywhere, from Forbes to IHT to ChinaDaily to StraitsTimes'

Neil: 'oh, even foreigners?'

Hafiz: 'so what? so long there is internal checks-and-balances on funds and policies, give them the ropes to get things done, grow new ideas, move mountains. You see, Neil, the mindset has all along been that this country must be run by Malaysians. Says who, i ask? If we want to meet globalization heads-on, let the country be run by whoever is the best in the field. Better to have an expat be paid a hefty bonus for delivering first-class service to the rakyat than have a local engineer for himself a hefty undertable bonus for delivering third-class service to the rakyat. Betul tak?'

Neil: 'but, but...national identity, pride.?'

Hafiz: 'Neil, right now the national identity is that we are a nation of body snatchers, bombers and sodomizers. So what pride are you talking about?'

Neil: 'What about some of the politicians getting good media for handing over relief kits to poor people?'

Hafiz: 'That's just PR. They would do a better job if they can create work and income openings for the poor people. You give a bag of rice today, the guy finishes it tomorrow, then what? You give again, ah? The right person for the job will see this right away and put effort to create more legal income activities for everyone, not illegal income channels for a few. So far, we haven't see a single successful case from local politicians.'

Neil:'yeah, i read the SMEs have to pay undertable money to get permits for their factories.'

Hafiz: 'same factor with the Selayang referral hospital not being able to function because they don't have surgeons.
Neil, it's all about candid admission of what makes a country work. In your case, if an SME increases state income and creates jobs, WTF cause trouble to it? Why not do more to make sure it gets SME loans not because of the skin color of its owners? Why talk only? And if the hospital is undermanned, why not solve it the right way by making sure the right candidates get into the medical courses so that they won't be pinched by other countries which means they won't come back? And if the medical courses are not internationally recognized because of the language, admissions and teaching caliber problems, solve those F@g problems instead of talking shit in parliament.'

Neil: 'yeah, they should move to solve problems.'

Hafiz: 'Neil, i'm not saying one should overlook the present politicial impasse just because other things don't get done. That's dangerous. Why? because it gives the guilty parties the chance to excuse themselves and get away scot-free using the rakyats' collective frustration. Justice MUST be done.'

Neil: 'Agreed. Otherwise, we might as well close shop because it won't just be the integrity of a few scoundrels. It will be the collective guilt of everyone who turns his and her humanity away. The Unseen One gave us two eyes not to close one.'

Hafiz: 'That's right, Neil. We must calmly see things clearly and do the right thing. In the end, it's not about what's written in this book or that book that one should parrot mindlessly. It has to do with our upbringing, education and conscience. If you read something in a holy book and say it's good, how do you know it's good unless you already have a notion inside you of what is good? That notion is the essence.'

Neil: 'i'm going to rummage for some instant noodles again. You want one?'

Hafiz: 'that sounds good, Neil. I'm also hungry. What you put into it?'

Neil: 'some scrawny veges are all i have.'

Hafiz: 'not to worry, Neil. Pure hearts can live on even one sesame seed. His Powers are amazing.'

Neil: 'ditto'.

Monday, July 07, 2008

Finally, He Concedes Defeat

Last night, I stayed up late just to watch Wimbledon Final Match between the World No.1 Roger "Fedex" Federer and his arch-rival, Rafael "the Clay King" Nadal.





Nadal had a jump-start when he leads 2 set with 6-4, 6-4 but Federer however was not in the mode to surrender his title easily. He closes the gap with a tie-break win in the 3rd set, 7-6 (7-5) and the rain start to pour heavily. The game had been delayed for about an hour.



Trading blows like champion boxers, both men served strongly in the fourth set, Federer twice to stay in the Championships, forcing a second tie-break as good as any since Bjorn Borg's epic against John McEnroe in 1980.



Federer earned his second set point at 9-8, and this time a long backhand return from Nadal brought an end to a truly remarkable tie-break, Federer's 10-8 victory clawing the match back level.


Another short rain break early in the decider did little to detract from the game's momentum, with Nadal having the first chance, failing to convert two break points on the Federer serve at 5-5.




Finally at 7-7 Nadal converted his fourth break point chance to set up the opportunity to serve out for the Championship. On his fourth match point, Nadal forced one final error from Federer, and collapsed to the turf in triumph. The Final score are 6-4, 6-4, 6-7 ( 5-7), 6-7 ( 8-10), 8-7.



At the post-match interview Roger accepted his defeat:
"Later on in life I'll think it was a great match to be part of but it doesn't feel so good now. I played well but missed too many chances in the first two sets but I'm happy with the way I fought. He served well and played well and I pushed him to the edge but he deserved to win."

Wednesday, July 02, 2008

LEPAS 10 TAHUN, IA KEMBALI

Yang nie pun aku ambik dari TV SMITH.




Mengambil beberapa quote dari beliau :
"Sodomee™ was introduced to the Malaysian public in 1999 and was withdrawn from the market in 2004. It is widely regarded as the most famous failed product and is the subject of studies at universities worldwide."


Jadi, adakah ia masih relevan untuk 'dimakan' oleh rakyat Malaysia??
LU PIKIR LAA SENDIRI!!!

Tuesday, July 01, 2008

Sedutan Minggu Lepas

Ada banyak perkara yang aku terlepas terutamanya melibatkan hal ehwal politik semasa. Walaupun takde langsung yang kena mengena dengan hidup aku, tapi ianya mencabar intelektual aku sebagai seorang rakyat Malaysia.


1. Pada 28 Jun 2008, pukul 5.45 petang seorang "budak kopi" telah membuat aduan polis mengenai salahlaku liwat di mana dia menjadi mangsa.

"Saya Mohd Saiful Bukhari b Azlan (i/c no 850706-01-5687) ingin melaporkan bahawa saya telah diliwat oleh majikan saya. Perkara ini berlaku tanpa kerelaan saya. Kejadian terakhir berlaku 26/6/08 di Unit 1151, Kondominium Desa Damansara, Jln Setia Kasih, KL. Oleh itu, tujuan laporan ini dibuat untuk mendapat pembelaan dan keadilan keatas diri saya. Saya juga berasa bimbang dengan keselamatan diri dan keluarga saya jika perkara ini tersebar luas di khalayak ramai. Majikan saya Dato Seri Anwar Ibrahim - Ketua Umum PKR."


"Bullshit!!" . Budak darjah 4 pun boleh buat laporan macam ni. Walaupun aku nie bukanlah suka sangat dkt Dato' Seri Anwar Ibrahim (tapi aku suka jugak usha Nurul Izzah tu..heheh) tapi berpijak laa di bumi yang nyata. Mana ada orang tengok drama swasta yang sama jalan ceritanya, mana ada pisang berbuah dua kali!!


Anda boleh tengok wajah "budak kopi" yang membuat laporan itu di sini.


2. Menurut Laporan "Statutory Declaration" yang dikeluarkan oleh Raja Petra, kononnya Datin Seri Rosmah hadir bersama semasa hari pembunuhan Altantuya.

Ni satu lagi cerita dongeng. Datin Seri tu kan 'vouge' orangnya. Mana nak kena darah-darah nie semua, mana nak tengok daging-daging berkecai nie..


3. Dari cerita 1 dan 2, aku simpulkan bahawa
  • Aku tak pernah percaya bahawa DSAI adalah seorang peliwat dan aku juga tak percaya bahawa Datin Seri Rosmah ada bersama-sama masa Altantuya dibunuh.
  • Tapi aku tak nafikan penglibatan Datin seri Rosmah dalam kes ini.
  • Cerita "Jangan Main Belakang" di Astro Ria akan mendapat rating yang tinggi...

Thursday, June 26, 2008

The story about Subsidy

This is interesting..actually got it from one of hundreds of replies in chedet.com. Very logical story..

The story about Subsidy


A man called CheDot owns a farm which can produce 10 apples every day.
He has 5 workers to operate the farm. Each of them eats 1 apple daily and it is enough to keep them operating the farm normally.
The remaining 4 apples, the landlord sells them at RM10 each and he earns RM40.
He uses the RM25 to improve the farm operation and facilities.
He gives RM2.00 to each of his workers and he keeps the remaining RM5.00 as profit.
Day by day, the farm is well developed and all of the 5 workers are happy with the money they can save.

When CheDot retired, a new landlord, PokLeh comes to continue the farm operation.
He says to the workers: "We need to improve the farm quality and redefine our way of thinking. From now on all of you only need to pay RM1.00 for each apple you eat. It is very cheap as the price is RM10 each outside the farm."

The workers have no choice but to pay RM1.00 for the apple they eat daily.
Their earning decrease from RM2.00 to RM1.00 per person.
As usual, PokLeh sells the 4 apples and he gets RM40.
He uses RM25 for farm improvement and pays RM10 to his 5 workers.
He gets RM5.00 as profit. On top of that, he gets another RM5.00 from the apples that he sells to his workers.
In total, he gets RM10 as profit every day.

Soon, the apple price increases to RM20 each.

The new landlord gets a higher profit as he gets RM80 for the 4 apples he sells daily.
Then, he decides to give the farming improvement contract to one of his close friend, Samy.. Samy says:"Apple cost naik, improvement cost also misti naik."
So, the farm improvement cost increases from RM25 to RM50.
In actual, the improvement only cost RM30. The remaining RM20, PokLeh and Samy share evenly among themselves.

Let's calculate how much PokLeh gets daily:
RM10 (from farm improvement cost)

RM20 (Net profit by selling 4 apples: [Gross profit, RM80] -[Improvement cost, RM50] -Wages RM10] = RM20)
RM5 (from selling apples to his workers)
In total, PokLeh gets RM35 daily compare to RM10 initially when he takes over the farm from CheDot. His profit increases RM25 and the workers are still getting RM1.00 daily per person.

The greedy PokLeh does not want to stop there.
One day, he says to his fellow workers:" You see ah, the current market price for one apple is RM20 and you are only paying RM1. See how lucky you are! I have to SUBSIDY RM19.00 for each of the apple you buy and total I need to SUBSIDY RM95.00.
This will greatly burden the farm and we might get bankrupt if we continue like this.
In order to avoid bankruptcy, I need to increase the apple price that you buy from RM1.00 to RM1.50 and I will bare the remaining RM18.50 per apple as my subsidy to you all. "

So, greedy PokLeh adds RM2.50 to his current profit and the number becomes RM37.50.

After you have read the story, I am sure you have already understood the meaning of a 'SUBSIDY' given by the BN government. The RM95 subsidy was never existed in the first place and so was the RM52 billion fuel subsidy generously 'given' by the BN government..
Cutting fuel subsidy is actually just a reason to steal money from your pocket.


Are you gonna stand there and LET THEM ROB YOU???

Wednesday, June 25, 2008

15 WAYS TO NEGATE THE RECENT FUEL PRICE INCREASE

I got it from TV Smith..I really love his blog..really sarcastic and satiric..

Improve your vehicle's fuel consumption - by as much as 40% - by changing the way you currently drive. There is a catch, though. You'll no longer qualify as a Malaysian driver...

1. Pump More Here & Pump Less There
Don't wait until your car 'senget' one side before inflating your tyres. Low tyre pressure forces your engine to work and drink harder. Driving on underinflated tyres also reduces the life of the tyres. A lose-lose situation.

2. Dig Your Nose
Digging your nose is more economical than gunning your engine while waiting at traffic lights. Jack rabbit starts cost you even more. Never floor the pedal unless there's an express bus looming in your rearview mirror. Learn how to accelerate (and brake) smoothly for better fuel efficiency.

3. Pay It Again Sam
You may be using an alternative toll-free road as a sign of protest or as a means of saving money. If the the old route is perpetually congested and longer, you may end up burning more fuel than the toll saved. Sad but often true.

4. Go Look Stop
Are you one of those who frequently get stuck behind a stalled vehicle, crash into road humps or potholes? If you look further than 3 meters while driving, you can better anticipate obstacles and avoid fuel guzzling start-stop situations. Good reason not to tailgate too.

5. Make Up Your Mind
I don't know if it's kiasuness or indecisiveness that makes people drive with the other foot riding the brake pedal. A slight touch might not be noticeable to you but it strains the engine, wears out your brakes prematurely and confuses the poor driver behind. Make sure your handbrake is down all the way too.

6. Get Rid Of Freeloaders
The less passengers the less weight. The less load the better the fuel economy. If you want to car pool, pool the cost. Clear your boot by removing unutilised items like golf sets, prams, barbecue sets, scuba gear, etc.

7. Bear With Crow Shit
Park your car under the shade wherever possible. The hotter your car interior becomes, the harder the air-conditioning needs to work later, the more fuel the engine consumes as a result. The hot sun also increases fuel loss through evaporation.

8. Stay Safe & Save
Fuel consumption jumps dramatically after a certain speed. Keeping to the speed limit saves you more than traffic fines. Driving at 120 kph, rather than 100 kph, may increase fuel consumption by another 25 percent. The dangers of speeding far outweigh the travel time saved.

9. Get A Life
Stop pissing off your neighbours in the mornings and do yourself a favour. Most modern cars have no chokes or carburetors, so there's no need for long, noisy engine warm- ups. Hard revving a cold engine kills it faster than driving it.

10. Let The Bugger Go
There's no need to catch up with an offending driver just to show a finger or fist. You end up either paying more for fuel or a hefty hospital bill.

11. Learn From Your Mistakes
If your wife or girlfriend says she needs to pop into a warehouse sale for a quick look-see, find a parking spot and turn off the engine. Long idling wastes fuel and pollutes the environment.

12. Don't Be A Drag Queen
Remove that empty showoff roof rack or that ugly ill-designed Ah Beng spoiler as it causes unnecessary drag. Smoking with your windows down at cruising speed also increases drag. Newer cars (except the Juara) are aerodynamically designed for fuel efficiency. Stop adding unnecessary external accessories such as jutting elbows.

13. Meter The Meter
Keep track of your car's fuel consumption by monitoring the odometer or tripmeter. A sudden drop may mean mechanical problems. Timely oil change and other maintenance can save you significant amount of fuel.

14. Try A Different Nasi Lemak
All petrol are the same except for the additives and advertising. Contrary to what most Malaysians believe, you can mix your fuel. There's really no need to waste fuel by driving out of the way just to fill up your favourite brand and redemption card.

15. Get A New Boss
Use online banking or find a better employer. Stop driving to an ATM every hour just to check whether your salary is in. *Your mileage may vary.

For original page : http://www.tvsmith.net.my/duasen/130505_fuel.html
Thanks Bro..