Friday, August 27, 2010

Selamat Berbuka Puasa Di Kampung

(gambar dicilok dari blog saudari Nurita)


Hari ni kami sekeluarga akan bertolak ke kampung halaman aku di Terengganu..tujuannya adalah untuk beralih selera dan berbuka puasa bersama keluarga..dah lama kami tak berbuka bersama-sama..last pun tahun lepas (memanglah puasa setahun sekali jeee). Lagipon, kami pulang beraya nanti pun pada petang raya..memang dah tak sempat, tambah dengan traffic jam di highway nanti..

So, aku dah teruja..selamat pulang ke kampung...dan selamat menyambut kemerdekaan ke 53.

Namun, disebalik kegembiraan menyambut hari merdeka tu, jangan lah lupa hari ini Nuzul Quran..carilah keberkatan pada hari yang istimewa ini..perbanyakkan amalan..gembirakan ibu dan bapa (jika mereka masih ada) seperti yang akan aku buat nanti...

P/S: Tujuan lain nak balik kampung adalah utk tunjuk keta baru..tunggu Raya lama sangat.

Tuesday, August 24, 2010

TAH 9709

18 Ogos adalah hari terakhir aku memandu kereta Perotong ku..sedih jugak rasanya dah 5 tahun aku lenjan..skali dah nak trade in..

Sepanjang aku guna Perotong Gen2 ni..alhamdulillah takde sebarang masalah dan pemanduan sangat mantap. Hanya disebabkan mileage dah agak tinggi dan kerisauan sang isteri yang agak kurang boleh memandu kereta manual antara sebab kami terpaksa 'let go' keta ni..

So, selamat datang Forte. Masuk hari ni dah 3 hari lah aku drive keta auto plak..time aku outstation jauh nanti, harapnya dapatlah ia membantu sang isteri ke pasar dan pegi kerja..

Kaler nya aku pilih sama seperti yang lama..dan no plat pun aku ambek dari keta lama (apa kelass guna plat wilayah) ..

So, welkam the new TAH 9709..He will leave you speechless..

Saturday, August 21, 2010

Cerita Memalukan di Bulan Puasa

(sila klik untuk dibesarkan)

Ahlan Wasahlam??? Kah kah kah
Ramadahan???....Kah kah kah

Sekali lagi..aku kechiwa...ini menunjukkan tahap pendidikan pengikut politik sangat rendah di negeriku tercinta..

Majlis pula dibuat di sekolah rendah yang juga menjadi tempat aku menimba ilmu..

**aku berharap agar gambar ini adalah super-impose semata..

Thursday, August 19, 2010

Kisah Seminggu Ramadhan

Hari ni kiranya dah lebih seminggu umat Islam menunaikan ibadat puasa bagi yang menunaikannya..sebab ada jugak yang kena tangkap tak berpuasa dan pakej bersekali dengan berkhalwat..

Kes buang anak makin menjadi-jadi sekarang, setiap hari mesti ada orang buang anak..woii kucing pun takde hari-hari buang anak tau!!

Semalam juga adalah hari terakhir aku memandu kereta pertama ku, Gen2..namun bak kata pepatah, harimau mati meninggalkan belangnya, kereta ku jual meninggalkan no plat nya...

Di kesempatan ini juga, aku memohon kepada para pembaca supaya berdoa kepada Ilahi agar dipermudahkan segala dugaan yang dihadapi oleh sahabat lama ku..enche Yusman Hambali (Sme)..anaknya Thaqif (@bacin²), yang baru berumur 2 tahun diserang penyakit pneumonia. Semoga Allah mempercepatkan penyembuhannya, supaya dapat dia bersama-sama keluarga menyambut hari raya yang penuh kegembiraan ini..buat sahabatku Sme, harap bersabar dengan dugaan Allah ini..




Monday, August 16, 2010

Thursday, August 12, 2010

Kisah di hari ke 2 Ramadhan

Hari ini dah masuk hari ke 2 umat Islam berpuasa. Dibulan ini juga lah berpusu-pusu manusia akan berniaga terutamanya juadah untuk berbuka puasa. Penyanyi pon buleh stop menyanyi untuk jual air tebu dan roti john.

Di bulan puasa juga lah, makanan yang payah orang nak beli ( contohnya kuih apam) dan sebelum ni time tak puasa, tengok pun menyampah..tapi tiba time puasa tetiba sold-out plak..

Peniaga pulak mengambil kesempatan ini untuk bermain dengan harga makanan masing-masing. Onde-Onde dijual dengan harga 3 biji seringgit pun habis licin sebelum azan maghrib..ikan keli bakar yang sebelum ni harganya 2 ringgit seekor, time puasa melambung harganya menjadi 4 ringgit setengah..pun berduyun-duyun orang yang membeli.

Sekali sekala, rasa marah ada jugak melihat peniaga yang mata duitan begitu..tapi jika diselidik, rata-rata yang meniaga adalah penghuni rumah flat dan rumah kos murah serta penerima bantuan kebajikan masyarakat. Sebagai rakyat Malaysia, sekali setahun menyumbang kepada kebahagiaan orang yang kurang merasa kesenangan hidup, apalah salahnya...rezeki mereka.

Tapi, jangan pula melampaui batas..jangan pulak sesenduk sayur air dijual lima ringgit..seekor sotong bakar bersaiz sejengkal harganya lima belas ringgit..

**Hari ini aku berbuka hanya dengan nasi berlaukkan sayur kobis, ikan tenggiri yang digoreng oleh isteri tercinta dan dicicah bersama budu yang diimport khas dari Kazakhstan..opss silap...Kelantan..

sedapnya tidak terkira...Alhamdulillah..

Wednesday, August 11, 2010

Salam Ramadhan

Alhamdulillah, bulan Ramadhan akhirnya kembali dan kita bersyukur kehadrat Ilahi kerana dapat sekali lagi bertemu dengan bulan penuh keberkatan ini.

Justeru itu, aku ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua umat Islam di seluruh dunia umumnya dan rakyat Malaysia khasnya.

Kepada sang isteri, silalah masak yang terbaik dan sedap-sedap untuk suami dan anak-anak kerana kegembiraan suami di bulan puasa memungkinkan anda mendapat perabot baru, langsir baru, henpon baru ataupun 'barang kemas' baru untuk diperagakan kepada sahabat handai di Hari Raya kelak..jangan pula anda mendapat madu baru pulak yee..

Kepada para suami, silalah jaga pemakanan anda, jangan pula sampai dapat pingat PJK (Perut Jauh Kedepan) menjelang Hari Raya nanti yek..dan time berbuka tu jangan sesekali menunjukkan gelojoh anda di depan makanan, malu skit kat anak-anak yang baru belajar puasa tu..pandangan mata juga harus dikawal bagi mendapatkan pahala yang optimum..

Kepada golongan-golongan yang tidak diwajibkan berpuasa, sila jangan menyebuk ketika orang yang berpuasa membeli makanan dan juadah untuk berbuka..dan juga jangan mencabar kesabaran orang yang berpuasa dengan terus menyuap makanan atau minum air yang dibeli di depan-depan gerai tu jugak selepas membayar, perbuatan tersebut adalah biadap..ingatlah, ada orang lain yang lebih lapar disekeliling anda..

Selamat Beramal..

Monday, August 02, 2010

Helang Terbabas



Aku no comment..cuma tumpang gelak je..

Pesanan penaja :
Elok-elok laa bawak harta rakyat tu..mentang-mentang keta best, minyak free, tol free, maintanance free..janganlaa bedal pegi bawak laju-laju tiap hari...

...Errr..kursus advanced driving dah pegi ke??? kah kah kah..

Sunday, August 01, 2010

Family Trip : Kundasang Day 1

Keesokkan harinya, kami dah bangun seawal pukul 6.30 pagi, tapi di negeri di bawah bayu ni, pukul 6.30 pagi pun dah macam pukul 8 pagi.. Selepas membuat persiapan, kami pon bertolak..dijangkakan perjalanan kami mengambil masa dalam 2 jam setengah..
Selepas sejam perjalanan, kami mula merasa 'breeze' angin yang sejuk..dan aku baru perasan suatu permandangan yang cantik di sebelah kiri aku..

Jika korang terjumpa signboard ni, maknanya dah betul laa tu jalannya..

Setibanya kami di kundasang, kami lajak sedikit untuk melawat 'Poring Hot Spring'. Katanya dulu Sabah ni masih ada gunuh berapi yang kurang aktif, sebab tu laa di kawasan gunung sebegini pun ada kawasan air panas. Sesiapa yang melawat ke Kundasang tidak sah kalau tidak melawat 'Poring Hot Spring' ni..

bersambung...

Family trip : Kundasang - 1 day before

Huhuhu..rasanya dalam 2 minggu jugak aku tak update blog ni..ni sebab aku memang sangat bizidengan hidup dan satu lagi aku mengikuti bini aku untuk balik ke tanah tumpah darahnya iaitu Sabah di Bawah Bayu..
Kami menunggu di KLIA selepas check-in..dengan perasaan tidak sabar dan akhirnya kami telah dipanggil untuk boarding ke kapal terbang..huhuhu..

Dalam pukul 5 petang kami tiba dan disambut oleh bapa mertua yang kemudiannya membawa kami minum-minum sambil menikmati tiupan 'kencang' angin laut di Tanjung Aru.

Dan macam biasa, jika kami sampai di KK, malamnya akan diisi dengan acara makan malam yang sedap..dan kali ini kami ke Restoran Masakan Sedap..fuhh dari nama pun dah cakap sedap..so kami harus makan dengan penuh selera kerana besok kami akan memulakan perjalanan ke suatu tempat yang aku tak pernah pegi lagi nih..


Dan hasilnya...licin!!! (dan poket aku turut licin..)